صفحه اصلی > معرفی و بررسی : انواع پات در شطرنج

انواع پات در شطرنج

چکیده :
یکی از انواع پات در شطرنج، عدم داشتن مهره های کافی جهت مات کردن است. در چنین حالتی، تعداد مهره های هر دو بازیکن جهت پیروزی ناکافی است و به همین دلیل، بازی با نتیجه مساوی به پایان می رسد.

بازی شطرنج از جمله بازی های فکری و خلاقانه ای است که در سراسر جهان، طرفداران بسیاری را به خود اختصاص داده است. در این بازی، بازیکنان از استراتژی های متنوعی استفاده می کنند تا به پیروزی دست یابند اما همیشه نتیجه یک بازی با پیروزی یکی از طرفین به پایان نمی رسد. گاهی اوقات و در شرایطی خاص، نتیجه بازی شطرنج مساوی و یا به اصطلاح پات می شود. در محتوای پیش رو قصد داریم تا انواع پات در شطرنج را به شما توضیح دهیم. تا انتها با باشگاه شطرنج ایران همراهی نمایید و اطلاعات تان را در مورد پات در شطرنج و همچنین تاکتیک های شطرنج حرفه ای افزایش دهید.

معرفی انواع پات در شطرنج

در 6 وضعیت کلی، بازی شطرنج با نتیجه پات به پایان می رسد. انواع پات در شطرنج را ابتدا به صورت خلاصه در این بخش بیان خواهیم کرد و سپس هر کدام را جامع تر توضیح خواهیم داد. انواع پات در شطرنج عبارتند از:

1.عدم داشتن مهره های کافی جهت مات کردن در بازی شطرنج: در چنین وضعیتی، طرفین مسابقه مهره های لازم جهت مات کردن یکدیگر را در اختیار ندارند.

2. کیش شدن به صورت دائم در بازی شطرنج: در چنین وضعیتی، یک بازیکن می تواند به صورت مداوم حریف خود را در حالت کیش قرار دهد اما توانایی مات کردن را ندارد.

3. قانون تساوی یا پات در بازی شطرنج: در چنین وضعیتی، شاه در حالت کیش قرار ندارد اما هیچ مهره ای جهت حرکت دادن نیز در دسترس نیست.

4. ارائه پیشنهاد پات از سمت یکی از بازیکنان در بازی شطرنج: در چنین حالتی، اگر یکی از طرفین، پیشنهاد تساوی را ارائه دهد و رقیب وی نیز این پیشنهاد را قبول کند، بازی با نتیجه پات به اتمام می رسد.

5. سه مرتبه تکرار یک حرکت در بازی شطرنج: در چنین وضعیتی از حرکت مهره های شطرنج، هر دو بازیکن، یک حرکت مشابه را سه مرتبه تکرار می کنند و بازی با نتیجه تساوی به پایان می رسد.

6. قانون مربوط به پات 50 حرکت در بازی شطرنج: اگر در 50 حرکت آخر، هیچ مهره ای از بازی خارج نشده باشد و یا تعویضی در بازی انجام نشده باشد، بازی با نتیجه تساوی پایان می یابد. البته در این حالت مهره های پیاده نیز نباید حرکت کرده باشند.

توضیح جامع انواع پات در شطرنج

حال که به صورت مختصر با انواع پات در شطرنج آشنا شدید، نوبت به بررسی و توضیح جامع این روش های پات می رسد. انواع پات در شطرنج به صورت جامع عبارتند از:

عدم داشتن مهره های کافی جهت مات کردن

یکی از انواع پات در شطرنج، عدم داشتن مهره های کافی جهت مات کردن است. در چنین حالتی، تعداد مهره های هر دو بازیکن جهت پیروزی ناکافی است و به همین دلیل، بازی با نتیجه مساوی به پایان می رسد. در 3 موقعیت مختلف، این نوع از پات اتفاق می افتد: وجود تنها دو شاه در بازی، وجود یک شاه و یک اسب و شاه در بازی و وجود یک شاه در برابر شاه و فیل در بازی.

وجود تنها 2 شاه در بازی

اگر در بازی شطرنج، حالتی به وجود بیاید که تنها دو شاه در بازی وجود داشته باشند، بازی در همان لحظه با نتیجه مساوی به پایان می رسد. علت این موضوع، عدم توانایی مات کردن شاه طرف مقابل تنها با یک شاه است. مطابق با قوانین شطرنج، شاه های بازی نمی توانند به یکدیگر نزدیک شوند.

شاه در برابر شاه

وجود یک شاه و یک اسب و شاه در بازی

اگر تعداد مهره های شما در بازی شطرنج برای مات کردن طرف مقابل کم باشد، به منظور اینکه بتوانید حریف تان را مات کنید، باید شاه وی را به گوشه های صفحه شطرنج هدایت کنید. با این حال، شرایطی را در نظر بگیرید که از مهره های شما تنها یک اسب و یک شاه باقی مانده است و حریف تان نیز تنها یک شاه را در اختیار دارد.

شاه و اسب در برابر شاه تنها

در چنین حالتی، حتی هدایت شاه حریف به سمت گوشه های صفحه شطرنج نیز فایده ندارد؛ چرا که در چنین حالتی، بازی در لحظه با نتیجه مساوی به پایان می رسد. البته این نکته را در نظر بگیرید که اگر هر کدام از طرفین دارای یک اسب و یک شاه باشند نیز حالت فوق اتفاق خواهد افتاد و نتیجه بازی مساوی خواهد شد.

وجود یک شاه در برابر شاه و فیل در بازی

حالت یک شاه در برابر شاه و فیل نیز تقریبا مشابه با حالت یک شاه و یک اسب و شاه در بازی شطرنج است. در چنین حالتی، حتی اگر شما شاه حریف را به سمت گوشه های صفحه شطرنج هدایت کنید هم، توانایی مات کردن وی را نخواهید داشت؛ چرا که حریف می تواند با حرکت دادن شاه خود، از حالت مات فرار کند. بنابراین، در صورت وجود یک شاه در برابر شاه و فیل، بازی با نتیجه پات به پایان خواهد رسید.

شاه و فیل در برابر شاه تنها

نکته دیگر اینکه، اگر هر کدام از بازیکنان دارای یک شاه و یک فیل باشند، پات شدن بازی بستگی به رنگ خانه هایی دارد که فیل ها در آنها قرار گرفته اند. اگر فیل ها در خانه های همرنگ قرار گرفته باشند، بازیکنان توانایی شکست دادن حریف خود را نخواهند داشت اما اگر خانه های فیل ها دارای رنگ های متفاوتی باشد، بازی ادامه خواهد یافت و نتیجه پات نیست.

کیش شدن به صورت دائم

در بعضی از شرایط شما به عنوان بازیکن در بازی شطرنج، مشاهده می کنید که روند بازی به نفع تان نیست و در حال باخت هستید. در چنین شرایطی، یکی از روش های فرار از باخت، کیش دادن شاه به صورت مداوم است. اگر شما بتوانید به صورت پشت سر هم و بدون وقفه، شاه حریف را کیش دهید و حریف تان هیچ راهی برای فرار از کیش های متوالی شما نداشته باشد و در عین حال مات هم نشود، شما می توانید درخواست پات دهید. البته دقت کنید که در این حالت، هیچگونه فاصله ای بین کیش های شما نباید وجود داشته باشد.

قانون تساوی یا پات

فرض کنید که تنها شاه شما در صفحه بازی شطرنج باقی مانده است و این شاه در حالت کیش هم قرار ندارد. در حالتی خاص، ممکن است با وجود کیش نبودن شاه، هیچ حرکت مجازی نیز وجود نداشته باشد. به چنین حالتی پات می گویند. این حالت معمولاً زمانی به وجود می آید که یک بازیکن تنها مهره شاه را در صفحه شطرنج دارد و این مهره در یکی از گوشه های صفحه قرار گرفته و وزیر حریف نیز به آن نزدیک است.

نکته مهم اینکه، تفاوت پات و مات در این است که در حالت مات، شاه در حالت کیش قرار دارد اما هیچ حرکت مجازی هم برای آن باقی نمانده است. در مقابل، در حالت پات، شاه در حالت کیش نیست اما حرکت مجازی نیز ندارد.

ارائه پیشنهاد پات از سمت یکی از بازیکنان

یکی دیگر از انواع پات در شطرنج، توافق طرفین است. در هر زمان از بازی شطرنج، هر یک از بازیکنان می توانند به حریف خود پیشنهاد پات را ارائه دهند. اگر حریف تقاضای پات را قبول کند، بازی با نتیجه تساوی به پایان خواهد رسید اما در صورت عدم قبول درخواست، بازی شطرنج ادامه خواهد یافت.

نکته مهم اینکه، اگر شما قصد دارید تا به طرف مقابل خود تقاضای پات دهید، باید ابتدا حرکت تان را انجام دهید و ثبت کنید و پس از زدن ساعت، درخواست پات را اعلام نمایید. اگر قبل از انجام حرکت، تقاضای پات کنید، بازیکن مقابل می تواند به داور بازی اعتراض کند. نکته آخر اینکه، تعداد دفعات ارائه تقاضای پات توافقی در یک بازی شطرنج، محدودیتی ندارد.

سه مرتبه تکرار یک حرکت

اگر در یک بازی شطرنج، یک حرکت یکسان توسط طرفین، 3 مرتبه تکرار شود، هر کدام از بازیکنان می توانند از داور بخواهند تا بازی با نتیجه پات به اتمام برسد. البته این موضوع به معنی 3 بار کیش دادن به شاه نیست و باید دقیقا یک وضعیت و حالت خاص، 3 مرتبه تکرار شود.

نکته مهم اینکه، توالی 3 حرکت تکراری جهت پات ضروری نیست. این موضوع بدین معنی است که تکرار یک وضعیت خاص ممکن است در حرکت های 15، 18 و 25 بازی اتفاق افتاده باشد. با این حال، هر دو بازیکن باید 3 مرتبه حرکت تکراری را انجام داده باشند تا داور تقاضای پات یکی از طرفین را قبول نماید.

نکته آخر اینکه، فرض کنید که نوبت بازی شما است و با انجام حرکت، حالت 3 مرتبه تکرار اتفاق می افتد. در چنین حالتی، قبل از انجام حرکت باید در برگه یادداشت تان این حرکت را ثبت کنید و به داور مسابقه بگویید بعد از انجام حرکت ثبت شده در برگه یادداشت، حالت 3 مرتبه تکرار پیش خواهد آمد. اگر این امر مهم را انجام ندهید، ممکن است تقاضای پات شما قبول نشود.

قانون مربوط به پات 50 حرکت

آخرین مورد در مبحثِ معرفی انواع پات در شطرنج، قانون پات 50 حرکت است. در چنین حالتی، پس از گذشت 50 حرکت در بازی، هیچ مهره ای تعویض و یا زده نشده است و مهره های پیاده نیز حرکت نکرده اند. بنابراین، یکی از طرفین بازی می تواند به داور تقاضای پات دهد. حالت فوق معمولاً برای تازه واردها به دنیای شطرنج پیش می آید (یکی از بازیکنان دارای شاه تنها است و بازیکن دیگر علاوه بر شاه، وزیر هم دارد. در این شرایط، بازیکن دارای وزیر تنها 50 حرکت فرصت دارد تا حریف خود را مات کند.

نکته مهم در مورد قوانین پات

تقاضای پات فرصتی برای افرادی است که در حال مغلوب شدن در بازی شطرنج هستند. این افراد تلاش می کنند تا با استفاده از قوانین پات در شطرنج، حداقل امتیاز را از یک بازی به دست آورند. بنابراین، اگر در یک بازی در شرایط پیروزی قرار دارید، هرگز از حریف خود تقاضای پات نکنید. تلاش شما همیشه باید در جهت دریافت حداکثر میزان امتیاز باشد.

نتیجه گیری

پات، یکی از قوانین بازی شطرنج است که بازی را در حالت تساوی به پایان می رساند و امتیاز آن را تقسیم می کند. قانون پات، خود دارای 6 زیرمجموعه است که در این محتوا به صورت کامل بررسی گردید. درخواست پات باید توسط یکی از بازیکنان شطرنج به داور ارائه شود. داور پس از بررسی درخواست، تصمیم نهایی در مورد صحیح یا غلط بودن آن را اتخاذ می کند.

قانون پات برای کسانی مفید است که در حال باخت در بازی هستند و به حداقل میزان امتیاز راضی شده اند. بنابراین، اگر در حال پیروزی در بازی هستید، هیچ وقت درخواست پات ندهید و با آگاهی از قوانین پات، از اینکه رقیب تان از این قوانین استفاده کند نیز جلوگیری نمایید. با شرکت در کلاس های حضوری و آنلاین باشگاه شطرنج ایران میتوانید با تمامی این قوانین آشنا شده و مهارت های خود را در شطرنج ارتقا دهید. برای کسب اطلاع در مورد نحوه شرکت در کلاس های باشگاه شطرنج ایران با شماره ۳۸۴۸۰۵۷۰ – ۰۵۱ تماس حاصل فرمائید.

مقالات مرتبط

آشنایی با دنیای پرکاربرد پودر دوده مشکی

  در دنیای امروز، مواد اولیه‌ای که ظاهر ساده‌ای دارند گاهی نقش‌های…

۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

راهنمای انتخاب بهترین ترموستات هوشمند: از ویژگی‌های کلیدی تا سازگاری با سیستم خانه شما

انقلابی هوشمند در آسایش و مصرف انرژی خانه در دنیای امروز، خانه‌های…

۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

تفاوت‌های مهم شارژرها: راهنمای جامع و کاربردی سال ۲۰۲۵

آیا تا به حال فکر کرده‌اید چرا گوشی شما با برخی شارژرها…

۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

دیدگاهتان را بنویسید